(untitled) (BEOIBERÍSTICA - Journal of Iberian, Latin American and Comparative Studies (ISSN: 2560-4163 Online), 2021)
U drugoj polovini XVII veka, štampa na nemačkom jeziku učestalo beleži i objavljuje vesti o samoproglašenom mesiji Šabataju Cviju. Ovi još uvek nedovoljno sistematično istraženi izveštaji, značajan su izvor za istraživanje mesijanskih pokreta u Hamburgu i Amsterdamu.