(untitled) (BEOIBERÍSTICA - Revista de Estudios Ibéricos, Latinoamericanos y Comparativos (ISSN: 2560-4163 Online), 2017)
A través d’una visió panoràmica de tota l’obra literària de Jesús Moncada, s’expliquen les claus de la creació del que la crítica batejà com a «mite de Mequinensa»; desmuntant, precisament, algunes de les idees prefixades que hi ha sobre aquest mite i valorant quins aspectes conformen el particular locus amoenus que és la Mequinensa literaturitzada que ell va crear: la descripció d’un paisatge concret i la volguda singularitat dels seus personatges, passada sempre pel filtre de la ironia. Paraules clau: literatura catalana, Jesús Moncada, Identitat, Mequinensa, Ironia.