Slika proslave Purima u romanu Došljaci Milutina Uskokovića (BEOIBERISTIKA - Časopis za iberijske, latinoameričke i komparativne studije (ISSN: 2560-4163 Online), 2022)
Cilj ovog rada je da prikažemo sliku proslave Purima opisanu u modernističkom romanu Došljaci (1910) Milutina Uskokovića. Metodološki okvir rada, kao osnovno teorijsko polazište, predstavlja Bahtinova teorija o karnevalu. Analizom sadržaja romana, razmotrićemo tradiciju maskiranja, fenomen smeha, slobodu govora i ponašanja kao integralni deo karnevalskog karaktera purimske proslave, u jevrejskoj mahali kraj Dunava. Empirijsku sliku proslave Purima početkom XX veka posmatramo i kao umetnički prikaz stvarnosti sefardskih Jevreja na Jaliji dorćolskoj. Sagledavajući značaj koji je praznik imao za jevrejsku zajednicu, dunavsku Jaliju koja ga je slavila i Sefarde koji su u njoj stanovali, ukazujemo na (literarno) svedočanstvo o jednoj zajednici, jednom vremenu i jednom kvartu koji više ne postoji.